Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015


Το κάπνισμα σκοτώνει... γιατί?

Αν και ο καθένας έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους για να κόψει το κάπνισμα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το κάπνισμα σκοτώνει! Για την ακρίβεια σκοτώνει 20.000 Έλληνες κάθε χρόνο. Πολύ περισσότερους δηλαδή απ' όσους το αλκοόλ, οι αυτοκτονίες, οι δολοφονίες, οι πυρκαγιές, τα ναρκωτικά και το AIDS όλα μαζί!

Η αλήθεια είναι ότι αν αποφασίσει κάποιος να κόψει το κάπνισμα, το σώμα του θα ανακάμψει από τις τοξικές χημικές ουσίες

που έχει εισπνεύσει, είτε ήταν καπνιστής για 30 χρόνια είτε πάλι για 30 μέρες. Είναι, ασφαλώς, βλαβερή συνήθεια το κάπνισμα. Ο καπνός του περιέχει 19 γνωστές καρκινογόνες ουσίες, περισσότερες από 2.000 χημικές ουσίες και νικοτίνη. H νικοτίνη είναι η ουσία που συνδέεται άμεσα με την εξάρτηση. Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νικοτίνη είναι μια ουσία εξίσου εξαρτησιογόνος με την ηρωίνη και την κοκαΐνη, τα τσιγάρα είναι προϊόντα που την προωθούν. Είναι αναμφισβήτητη αλήθεια πια ότι η νικοτίνη (το τσιγάρο) προκαλεί ταχύτατα εθισμό. Δύο στους τρεις καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά λίγοι είναι αυτοί που το καταφέρνουν χωρίς βοήθεια, καθώς η εξάρτηση που προκαλεί είναι ισχυρή.

Ένας στους δυο καπνιστές θα πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Οι κυριότερες απ' αυτές είναι:

v  Εμφύσημα

v  Καρκίνος του Πνεύμονα και άλλοι Καρκίνοι

v  Καρδιοαγγειακές Παθήσεις

v  Περιφερειακές Αγγειακές Παθήσεις

v  Γονιμότητα και Γέννηση

v  Μειωμένη Γονιμότητα

v  Ανικανότητα

v  Χαμηλά Επίπεδα Ορμόνης

v  Αντισύλληψη & Κίνδυνοι Καρδιακής Προσβολής

v  Χαμηλό Βάρος Γέννησης

v  Πρόωρος Θάνατος

v  Απώλεια Μνήμης

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Παθητικό κάπνισμα ονομάζεται η εισπνοή καπνού που προέρχεται από τα τσιγάρα άλλων ανθρώπων. Το παθητικό κάπνισμα θεωρείται σήμερα η τρίτη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή άλλες ζημιές στους πνεύμονες και καρδιακές παθήσεις. Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με αναπνευστικές νόσους και αποτελεί σημαντική αιτία επιδείνωσης για άτομα που πάσχουν από άσθμα, αλλεργίες και χρόνια αποφρακτική πνευμονική πάθηση, που οδηγεί σε κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό.  Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους και γραφεία. Η έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα προκαλεί μη αναστρέψιμη ζημιά στις αρτηρίες τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: